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 I have submitted multiple applications 
for funding from diferent School Facility 
Programs on the same site for the same set 
of project plans. Will I enter into more than 
one Grant Agreement? 

 

 

 
 

 
 

 
 

 

 

Q.What is a Grant Agreement? 
A Grant Agreement is an agreement between the 
Ofce of Public School Construction (OPSC) and an 
applicant who is approved by the State Allocation 
Board to receive grants from the School Facility 
Program. An agreement is required for each approved 
funding application. 

Q. What is the purpose of a Grant Agreement? 
The Grant Agreement was developed as a way to 
address audit fndings by the state Ofce of Statewide 
Audits and Evaluation to improve oversight and 
accountability. It also includes changes that align with 
the Governor’s 2017-18 Budget related to closeout 
audits. It serves as a binding document that defnes 
the responsibilities of districts and the state from the 
determination of the amount of eligible state funding 
to the reporting of all project funds, including any 
savings achieved. It is designed as a useful tool to 
ensure that districts receiving funds have a thorough 
understanding of the requirements in receiving the 
funds. 

Q.Who is required to enter into a Grant 
Agreement? 
All applicants who have submitted a funding 
application to the School Facility Program that is 
approved for placement on the Unfunded List (Lack 
of AB 55 Loans) on or after June 5, 2017 are required to 
enter into a Grant Agreement. 
Exception: Applicants with funding applications on 
the Unfunded List presented to the State Allocation 
Board at its June 5, 2017 meeting are not required 
to enter into a Grant Agreement for those funding 
applications. 

Q.

Yes. A Grant Agreement is required for every funding 
application that is approved for funding. 

Q.I’m a district with Financial Hardship 
approval. Do I have to enter into more than 
one Grant Agreement per project? 
A Grant Agreement is required for every funding 
application. For example, if a district with fnancial 
hardship approval requests funding on three 
diferent occasions – for advance design, advanced 
site, and the adjusted grant – it must enter into 
a Grant Agreement for each phase of the project 
funding received. 

Q.Does the Grant Agreement include a section 
on the new law governing document 
retention? 
Yes. Consistent with Education Code Section 41024, 
the Grant Agreement includes language requiring 
districts to maintain satisfactory fnancial records at 
a project-specifc level of detail that are necessary 
for an audit. Those records may be retained 
electronically. 

Q.Have there been any recent changes 
to what I can and cannot spend on my 
project? 
The Grant Agreement includes lists that detail 
eligible project expenditures and ineligible project 
expenditures with the accompanying relevant 
statutory and regulatory authority. Please note that 
when approving the Grant Agreement, the State 
Allocation Board determined that expenditures 
for computers and printers would be ineligible for 
projects subject to a Grant Agreement. 

Q.When will I receive a Grant Agreement for 
my project? 
OPSC will provide a district with its Grant Agreement 
after its funding application has been placed on the 
Unfunded List (Lack of AB 55 Loans). An authorized 
District Representative must sign and date the Grant 
Agreement before it is returned it to OPSC. 
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Q.When is the signed Grant Agreement 
required to be submitted to OPSC? 
After an authorized District Representative signs the 
Grant Agreement, it may be submitted to OPSC at 
any time. At the latest, the signed Grant Agreement 
must accompany the Fund Release Authorization 
(Form SAB 50-05)* for the project. 

*Districts with Financial Hardship approval are not 
required to submit a Form SAB 50-05 in order to 
receive advance design funds but are required to 
submit a Grant Agreement in order for OPSC release 
the advance design funds. 

Q.Where do I send a signed Grant Agreement? 
OPSC accepts signed Grant Agreements via e-mail 
at: OPSCGrantAgreements@dgs.ca.gov 
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