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 IR E-2 
GROUND FAULT CIRCUIT INTERRUPTER 

Disciplines: Fire and Life Safety History: Revised 01/11/24 
Original Issue 02/07/07 

Division of the State Architect (DSA) documents referenced within this publication are available 
on the DSA Forms or DSA Publications webpages. 
PURPOSE 
This Interpretation of Regulations (IR) clarifies code requirements based on recognized 
standards for Ground-Fault Circuit-Interrupter Protection for school campuses. 
GENERAL 
The California Electrical Code (CEC) Section 210.8 Ground-Fault Circuit-Interrupter Protection 
(GFCI) for Personnel requires that personnel be protected from electrical shock via the Ground-
Fault Circuit-Interrupter device. In keeping with the intent of this section, GFCI protection shall 
be required in all public school construction (K –12 and community colleges) in locations as 
required by recognized standards, regardless of type of occupancy and as noted below. 
1.   INTERPRETATION 
1.1   Locations 
All 125-volt, single-phase, 15- and 20-ampere receptacles, installed in the locations specified in 
(1), (2), (3) and (4) below, shall have ground-fault circuit-interrupter protection for the protection 
of personnel: 

(1) Bathrooms 
(2) Rooftops 

Exception: Receptacles that are not readily accessible and are supplied from a dedicated 
branch circuit for electric snow-melting or deicing equipment shall be permitted to be installed in 
accordance with the applicable provisions of CEC Article 426. 

(3) Kitchens 
(4) Regardless of the occupancy, within six feet of sinks or any other water sources, and 

other locations with proximity or exposure to water intrusion or weather conditions. 
These areas include but are not limited to:  

• Classrooms. 
• Teacher work rooms. 
• Auto, metal or print shops. 
• Science labs. 
• Teacher lounges. 
• Janitor’s closets. 
• Art and pottery shops/classes. 
• Laundry areas. 
• Home economics classrooms. 
• Infant care areas/classrooms. 
• Any area where similar hazards exist. 

https://www.dgs.ca.gov/DSA/Forms
https://www.dgs.ca.gov/DSA/Publications
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1.2   Mounting 
Receptacle mounting height requirements shall comply with the CEC and CBC Sections 11B-
205 and 11B-308.1.2. 
1.3   Receptacles shall never be mounted in a face up position on the surface of counter tops or 
other areas where exposure to water or weather is likely, unless specifically listed for the 
application (see CEC 406.5(G) and 406.9(B)).  
1.4   For exterior locations see CEC Section 406.9 (2022 CEC).  
2.   MODIFICATIONS 
Receptacles and receptacle face plates shall not be altered in any manner that would void the 
UL Listing. Use of broken, altered or modified receptacles, face plates or other materials 
associated with the receptacles is strictly prohibited. 

References: 
2022 Title 24, California Code of Regulations (CCR) 
 Part 1, California Administrative Code 
 Part 2, California Building Code, inclusive of Sections 11B-205 and 11B-308.1.2 
 Part 3, California Electrical Code (CEC), Sections 210.8 (B), 406.4 (D), and  406.9 

This IR is intended for use by DSA staff and by design professionals to promote statewide consistency for review and 
approval of plans and specifications as well as construction oversight of projects within the jurisdiction of DSA, which 
includes State of California public schools (K‒12), community colleges and state-owned or state-leased essential 
services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with applicable codes and 
regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA. 

This IR is subject to revision at any time. Please check DSA’s website for currently effective IRs. Only IRs listed on 
the webpage at www.dgs.ca.gov/dsa/publications at the time of project application submittal to DSA are considered 
applicable. 
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