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IR A-28 
FIRE ALARM SYSTEM CHANGES IN EXISTING BUILDINGS 

Disciplines: Fire & Life Safety History: Revised 10/08/18 
Revised 10/05/12 
Issued 04/27/10 

Division of the State Architect (DSA) documents referenced within this publication are available 
on the DSA Forms or DSA Publications webpages. 
PURPOSE: This Interpretation of Regulations (IR) describes the DSA requirements for the 
complete or partial change of a fire alarm (F/A) system in an existing building due to 
obsolescence, catastrophic failure, voluntary upgrading, or as part of the change order process. 
BACKGROUND: Typical fire alarm submittals consist of both the drawings and specifications of 
the various devices intended for installation. At times the fire alarm submittal will include a totally 
new system and at other times it will include only a portion of an existing system.  
1. PROCESS: All changes to a fire alarm system (excluding maintenance and some
repairs, as explained in Section 4) require DSA review. Upon completion of the changed
(added, deleted, etc.) appliances, devices or system, that portion of the fire alarm system in the
scope of work shall be inspected and tested as required by NFPA 72. Upon successful
completion of the acceptance or reacceptance inspection and testing, an NFPA 72 Record of
Completion form shall be completed by the fire alarm system contractor. A copy of the
completed and signed form shall be given to the Architect or Engineer of Record, the Project
Inspector, the Owner (School or Community College District) and the Local Fire Authority.
1.1 Total F/A System Replacement: Fire alarm systems in existing buildings that are 

replaced in their entirety must be compliant with current codes and standards and 
include extension to any previously unprotected areas. Fire alarm system plans shall be 
submitted to DSA when the total project cost exceeds the thresholds described in  
IR A-10: Alteration and Reconstruction Projects – DSA Approval Exemption. 

1.2 Partial System Exchange: It is not required to upgrade an entire building or campus fire 
alarm system (add in other devices or extend current system) when not totally replacing 
a system, but the basic submittal package must provide assurance in the form of a letter 
from the fire alarm design professional certifying that all components and/or devices of 
the system are compatible. Any new or added components or devices must meet current 
codes and standards, including CBC accessibility requirements. The system would not 
require expansion to all areas in the building(s) or campus. A DSA submittal package 
would be needed for the portion of the system(s) being changed when the projected 
dollar amount of the project exceeds the thresholds described in IR A-10. 

2. Design Requirements: All areas undergoing modernization shall be required to meet
current code requirements with additional appliances added to those areas as needed.
For example:  
2.1 An accessibility upgrade to a restroom will require the extension of the initiating 

devices and occupant notification appliances into that restroom. Other portions of the 
building or campus F/A system would not need to be included in the project.  

2.2 Conversion of an academic classroom to a science laboratory or other area 
containing hazardous uses or processes will require the room or area to meet current 
code, but would not trigger a complete upgrade of the fire alarm system for the entire 
building or campus.  

http://www.dgs.ca.gov/dsa/forms
http://www.dgs.ca.gov/dsa/publications
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2.3 When five of six classrooms in a building are being modernized, and a new power 
extender panel is also being added. Only the areas affected by the scope of work will be 
required to have an upgrade to the fire alarm system.  

3. CHANGE TO SUBMITTED AND DSA APPROVED DOCUMENTS: Where construction
plans and documents have been submitted and approved by DSA, but the accepted fire alarm
bid package includes a different manufacturer and/or model for the fire alarm control panel
(FACP), power extenders, appliances, devices, etc. then the following shall apply:
3.1 Where the system design has not changed (locations of appliances, routing of wire, 

extension of circuits, etc.) and the voltage draws of the substituted appliances and 
devices are the same as or less than those approved, a construction change document 
(CCD-A) shall be submitted to DSA. 
The Architect or Engineer of Record shall provide: 

3.1.1 A letter from the fire alarm system design professional certifying that the design has 
not significantly changed and the appliances and devices have equal or less voltage 
draws than those originally submitted, and  

3.1.2 New component/device manufacturer’s product data sheets (cut sheets) and 
associated State Fire Marshal listing sheets for each appliance, device, etc. 

3.2 Where substantial changes are made to the design or the voltage draws of the new 
manufacturer’s equipment are higher than those originally approved, then a “revision” or 
an “addendum” must be submitted to DSA for review and approval. 

4. REPAIR AND MAINTENANCE:
4.1 Repair: Repair of an existing fire alarm system does not require submittal of plans, 

specifications or other documents to DSA, except as noted below: 
4.1.1 Replacement of all devices and/or notification appliances: If all devices and/or 

notification appliances are to be replaced, Section 1.1 above would apply. 
4.1.2 Replacement of the Fire Alarm Control Panel (FACP) compatible with existing 

appliances: A replacement FACP from a different manufacturer may be installed if 
documented as compatible with the existing notification appliances, components and 
devices. If the replacement FACP is not compatible, then Section 1.1 above would 
apply since all associated appliances would also need replacement.  

4.2. Maintenance: Maintenance of an existing fire alarm system (removal and replacement 
of one device, appliance or the repair of a shorted wire) does not require submittal of 
plans to DSA. 

5. RESOURCES: Several helpful documents have been provided on the DSA website.

• Project Submittal Guideline: GL-2: Fire Alarm & Detection Systems

• DSA Interpretation of Regulations
 IR A-6: Construction Change Document Submittal and Approval Process

 IR A-18: Use of Construction Documents Prepared by Other Professionals

 IR A-10: Alteration and Reconstruction Projects – DSA Approval Exemption

• Also see State Fire Marshal Information Bulletin 09-10-2008, “Fire Alarm Control Unit
Replacement in Existing Buildings” at
http://osfm.fire.ca.gov/informationbulletin/pdf/2008/IB_WUI-FAC_FINAL_20080910.pdf

http://www.documents.dgs.ca.gov/dsa/pubs/IR_A-18_rev07-01-09.pdf
http://osfm.fire.ca.gov/informationbulletin/pdf/2008/IB_WUI-FAC_FINAL_20080910.pdf
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REFERENCES: 
California Administrative Code (CAC), Section 4-215 
California Building Code (CBC), Section 907 
California Fire Code (CFC), Section 907 
2007, 2010, 2013, 2016 NFPA Standard 72  
SFM Information Bulletin, “Fire Alarm Control Unit Replacement in Existing Buildings” 

This IR is intended for use by DSA staff and by design professionals to promote statewide consistency for review and approval of plans and 
specifications as well as construction oversight of projects within the jurisdiction of DSA, which includes State of California public schools (K‒
12), community colleges and state-owned or state-leased essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving 
compliance with applicable codes and regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA. 

This IR is subject to revision at any time. Please check DSA’s website for currently effective IRs. Only IRs listed on the webpage at 
www.dgs.ca.gov/dsa/publications at the time of project application submittal to DSA are considered applicable. 
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