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  IR A-21 
DESIGN, INSTALLATION AND MAINTENANCE OF FIRE 
ALARM (F/A) SYSTEMS 
 
Disciplines: Fire and Life Safety History: Revised 02/28/19 

   Revised 02/06/18 
   Revised 11/03/10 
   Revised 08/25/09 
   Issued 04/15/08 

Division of the State Architect (DSA) documents referenced within this publication are available 
on the DSA Publications webpage. 
PURPOSE: This Interpretation of Regulations (IR) clarifies who is qualified in California to 
design, install, and maintain fire alarm systems (F/A) for projects under DSA jurisdiction 
according to the requirements of the California State Licensing Board (CSLB) and applicable 
referenced standards for all F/A installations in public schools, community colleges, and state 
essential services buildings. 
1. WHO CAN DESIGN F/A SYSTEMS: 
1.1 All system design and installation must comply with the edition of NFPA 72 as amended 

and in force at the time of submittal. An electrical engineer or a C-10 licensed contractor 
is authorized to design the system within the parameters of their license.  

1.2 When the architect or engineer in general responsible charge utilizes construction 
documents prepared, signed, and/or stamped by other professionals, such as a fire 
protection engineer or a National Institute of Certification in Engineering Technologies 
(NICET) III or IV certified person, the architect or engineer in general responsible charge 
must stamp and sign those documents. DSA will accept the Statement of General 
Conformance, shown in Appendix A, of DSA IR A-18: Use of Construction Documents 
Prepared by Other Professionals in lieu of the signature and seal (or stamp) from the 
architect or engineer in general responsible charge (Title 24, Part 1, Section 4-225(c) or 
4-316(e)). 

2. WHO CAN INSTALL F/A SYSTEMS: 
2.1 The installation of F/A systems designed by an electrical engineer or other individuals as 

noted in Section 1.2 above may be contracted out to other firms qualified to install F/A 
systems.  

2.2 Any system designed by a C-10 licensed electrical contractor must be installed by that 
contractor with his/her own employees and under the supervision of the license holder. 
Such systems may not be installed by another company or individual not professionally 
associated with the licensed installation contractor. 

2.2.1 Sub-contracting of either the design or installation by the contracted C-10 licensed 
electrical contractor is allowed within the parameters of contract law. However, the 
original C-10 licensed electrical contractor will remain the supervisor and must retain 
liability and insurance responsibility for both design and construction. 

2.2.2 Employees of C-10 electrical contractors working on circuits that exceed 100 volt-
amperes in the State of California shall be tested, and certified by the State to 
perform work under an C-10 license. Effective January 1, 2006, General Journeyman 
and Fire/Life Safety Technicians must carry cards, issued by the Division of 
Apprenticeship Standards (DAS), that prove they are certified, and which must be 
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presented to the authority having jurisdiction, upon request of the code  
enforcement official. 

2.2.3 NFPA 72 requires persons performing system design, installation, inspection and 
maintenance work to be qualified. Examples of qualified personnel performing 
installations include the following: 

• Licensed Electrical Engineer, 

• Persons certified by the manufacturer for the specific type and brand of system to 
be provided, or 

• Persons certified by a nationally recognized organization such as NICET fire 
alarm level III certified personnel working under the supervision of a C-10 
licensed electrical contractor, and 

• Personnel licensed, registered or certified by state or local authority. 
2.3 Systems designed and submitted utilizing one manufacturer’s equipment may be 

substituted for a different manufacturer’s equipment provided the substitution is 
accomplished via the DSA Construction Change Document (CCD) process, and must 
include the following: 

• Current manufacturer’s applicable product data sheets; and  
• Battery and voltage drop calculations to match the new product data sheets; and  
• Any location changes, additions or deletions of devices or appliances must be 

shown on updated floor plans.  
2.4 NICET certification is a recommended but not a minimum requirement for California 

state agencies.  
2.5 Local ordinances requiring fewer or additional measures, devices, or appliances shall 

not apply to public school facilities and may not be required by the local fire authority or 
any other local entity. (Hall vs. City of Taft)  

3. WHO CAN MAINTAIN F/A SYSTEMS:  
3.1 F/A systems shall be maintained by qualified persons, such as a person trained by the 

manufacturer to maintain the system. See 2016 NFPA 72, Sec. 10.5.3.4 (2010 NFPA 72, 
Section 10.4.3 or 2002 NFPA 72, Section 10.2.2.5) for examples of qualified persons.  

3.2 Programming of fire alarm control panels shall be done by factory authorized and trained 
personnel.  

 
3.3 Warranties may be compromised if systems are not maintained according to recognized 

standards and manufacturer’s guidelines. 

4. TESTING OF F/A SYSTEMS:  
4.1 Acceptance Testing: Acceptance testing of projects under DSA construction oversight 

shall be performed by the C-10 licensed electrical contractor’s qualified supervisory 
personnel or their installing technicians and witnessed by the project inspector. 

 
4.1.1 The local fire authority may be invited, as a courtesy, to witness the final acceptance 

test of the DSA approved system so the local fire authority can become familiar with 
the workings of the system and the system’s configurations. The local fire authority is 
not obligated to witness the test or authorized to delay the testing until witnessing 
can be scheduled.  
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4.1.2 The local fire authority may not require, but may ask for or recommend, changes to 

the DSA approved system. A CCD shall be generated and processed through DSA. 
Initiation of any change shall not be performed without prior approval of DSA. 

 
4.2 Removal and Reinstallation of Fire Alarm Devices: When the scope of work for 

modernization and alteration projects requires removal of existing fire alarm equipment 
or devices (panels, wiring, detectors, notification appliances, etc.), the reinstalled 
equipment and devices shall be subjected to re-acceptance testing as outlined in 
Section 4.3 

4.2.1 Equipment and devices that are removed from a building with the intent of re-
installation shall be retained and stored in a safe manner such that the equipment 
and/or devices are not subjected to impact, damage, or adverse environmental 
conditions. 

4.2.2 Equipment and devices intended for re-installation in a building shall be the same 
equipment and devices removed from the building. At no time shall “used” equipment 
or devices from other projects or other buildings be installed. 

4.3 Reacceptance Testing After Maintenance or Repair: Reacceptance testing performed 
after maintenance or repairs have been accomplished, shall be made by technicians 
trained and/or qualified by the equipment manufacturer or as noted in 2016 NFPA 72, 
Section 10.5.3.2 (See 2010 NFPA 72, Section 10.4.3 or 2002 NFPA 72, Section 10.2.2 
as applicable). 

4.3.1   Systems that require extensive replacement, modernization, or upgrade shall be 
submitted to DSA for review and approval (see IR A-10: Alteration and 
Reconstruction Projects – DSA Approval Exemption). Witnessing of tests after 
routine maintenance or minor repair shall be done by the local fire authority.  The 
responsibility of the local fire authority is to ensure that the system operates as 
originally installed and approved by DSA. 

4.3.2 Fire alarm and detection systems in buildings that have been subjected to a fire, or 
have been impacted by wildfire events, shall be subjected to reacceptance testing as 
outlined in NFPA 72 to ensure continued operational integrity.   

 
REFERENCES:  
  California Code of Regulations (CCR), Title 24 
 Part 1, California Administrative Code, Sections 4-225(c) and 4-316 (e)   

California Business and Professions Code, Sections 7026.12 & 7058     
Title 16, CCR, Professional and Vocational Regulations,  

 Division 8, Article 3, Classifications and Section 832.16 
Health & Safety Code 13195 & 13196.5 
2002, 2010, 2013, 2016  National Fire Alarm and Signaling Code - NFPA 72 

This IR is intended for use by DSA staff and by design professionals to promote statewide consistency for review and approval of plans and 
specifications as well as construction oversight of projects within the jurisdiction of DSA, which includes State of California public schools (K‒
12), community colleges and state-owned or state-leased essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving 
compliance with applicable codes and regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA. 

This IR is subject to revision at any time. Please check DSA’s website for currently effective IRs. Only IRs listed on the webpage at 
www.dgs.ca.gov/dsa/publications  at the time of project application submittal to DSA are considered applicable. 
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