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CARGO CONTAINERS USED AS STORAGE 
Disciplines: Structural, Access History: Revised 05/06/20 Under 2019 CBC 

Last Revised 11/27/18 Under Prior CBCs 
Original Issue 04/19/10 

Division of the State Architect (DSA) documents referenced within this publication are available 
on the DSA Publications webpage. 
PURPOSE 
This Interpretation of Regulations (IR) clarifies DSA’s definition of school building as it applies to 
cargo containers used as storage facilities on public school campuses. 
SCOPE 
This IR is applicable to the use of cargo containers for storage purposes on public school 
campuses. Cargo containers used as storage units on public school campuses are not 
considered by DSA to be school buildings as defined in the California Administrative Code 
(CAC) Section 4-314. 
This document does not address the conversion of cargo containers to use as school buildings. 
Refer to IR 16-10: Cargo Container Conversion to Modular School Buildings. 
BACKGROUND 
Many California school districts use cargo containers (also known as cargo boxes, sea vans, 
shipping containers or conexs) on school campuses to store various materials. 
Cargo container is defined in the Code of Federal Regulations (49 CFR 450.3). It is an article of 
transport equipment that is: 

• Of a permanent character and suitable for repeated use. 

• Specially designed to facilitate the transport of goods, by one or more modes of 
transport (rail, truck or ship), without intermediate reloading. 

• Designed to be secured and readily handled, having corner fittings for these 
purposes. 

• Of a size that the area enclosed by the four outer bottom corners is either: 
o At least 150 square feet (sq. ft.) 
o At least 75 sq. ft. if it has top corner fittings 

See 49 CFR 450.3 for additional requirements. 
Cargo containers are manufactured all over the world to meet the standards set by the 
International Convention of Safe Containers (CSC). The CSC is an international agreement 
ratified by various countries including the United States. Inspection and testing services at the 
point of manufacture of the cargo containers are provided by a Certified Inspection and Testing 
Agency (CITA) specifically authorized to certify containers by an administration signatory to the 
CSC. The selected CITA inspects the cargo containers at the point of manufacture, and if they 
pass the inspection, places a CSC safety approval placard (CSC plate) on each container and 
assigns a unique CSC tracking number to each container. The inspected containers will also 
have the selected CITA organization logo affixed to them. 
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1. LIMITATIONS 
School districts may install cargo containers as storage units on public school campuses under 
their own authority and are not required to submit the design to DSA for review and approval 
provided they are installed in compliance with all the following limitations: 
1.1 The maximum size is 10' wide by 60' long. 
1.2 The maximum height is 10'. 
1.3 They are not used to store hazardous materials exceeding the exempted quantities as 

indicated on California Building Code (CBC) Tables 307.1(1) and 307.1(2). The school 
district is responsible for contacting the local regulating authority regarding any 
necessary storage and use permits. 

1.4 They are not stacked upon each other or elevated by a substructure. 
1.5 They are placed directly on even grade (not sloping more than 1/4:12) and at a distance 

of five feet or more away from the top of any descending inclination having slope greater 
than 1:12. 

1.6 They are not placed in fire access lanes. 
1.7 They are maintained to ensure their structural integrity is not compromised. 
1.8 They are not modified by the addition of doors or windows. 
1.9 They are located a minimum of 20 feet from any building. 
1.10 They shall not be placed within any building’s required side yard setback. 
1.11 They shall be placed a minimum of five feet from property lines adjoining commercial, 

industrial or residential zoned property. 
1.12 They may have a zero-foot setback at property lines, adjoining streets or public right-of-

ways. 

REFERENCES 

California Code of Regulations (CCR) Title 24 
Part 1: California Administrative Code (CAC), Section 4-314 
Part 2: California Building Code 

This IR is intended for use by DSA staff and by design professionals to promote statewide consistency for review and 
approval of plans and specifications as well as construction oversight of projects within the jurisdiction of DSA, which 
includes State of California public schools (K‒12), community colleges and state-owned or state-leased essential 
services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with applicable codes and 
regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA. 

This IR is subject to revision at any time. Please check DSA’s website for currently effective IRs. Only IRs listed on 
the webpage at www.dgs.ca.gov/dsa/publications at the time of project application submittal to DSA are considered 
applicable. 

http://www.dgs.ca.gov/dsa/publications

	CARGO CONTAINERS USED AS STORAGE

