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 IR 16-11 

SEISMIC OUT-OF-PLANE FORCES FOR NON-BEARING NON-SHEAR 
CONCRETE AND MASONRY WALLS: 2022 CBC 

Disciplines: Structural History: Revised 05/10/23 Under 2022 CBC 
Original Issue 05/08/19 

Division of the State Architect (DSA) documents referenced within this publication are available 
on the DSA Forms or DSA Publications webpages. 
PURPOSE 
This Interpretation of Regulations (IR) clarifies requirements relating to non-bearing non-shear 
concrete and masonry walls on construction projects under the DSA’s jurisdiction. 
SCOPE 
The requirements of this IR apply to non-bearing non-shear concrete and masonry walls 
submitted to DSA for review and approval, with prismatic cross sections full height, not 
supporting any other accessory element and meet one or more of the following: 

• Non-bearing non-shear concrete and masonry walls within the building envelope that 
comply with the definition of “nonbearing wall” per American Society of Civil Engineers 
(ASCE) 7 Section 11.2 and meet the criteria of “nonparticipating elements” as defined in 
TMS 402 Section 7.3.1. Where such walls are braced at the top to the primary structure, 
the bracing connections shall be configured to transfer wall out-of-plane forces only and 
accommodate the seismic relative displacements for in-plane movement per ASCE 7 
Section 13.3.2. 

• Site retaining concrete and masonry walls. 

• Free-standing site concrete and masonry walls, such as fences, ball walls, or yard walls. 
1.   DESIGN REQUIREMENTS 
Concrete and masonry walls covered under the scope of this IR shall be designed for out-of-
plane seismic forces per this section. 
1.1   The component importance factor used for wall design shall be in accordance with ASCE 7 
Section 13.1.3, except site retaining walls shall be designed with an importance factor in 
accordance with ASCE 7 Section 15.4.1.1. 
In no case shall the risk category of a site retaining wall be less than the risk category assigned 
to any adjacent building, structure, or assembly area, including the means of egress from the 
building or structure. If failure of any site retaining wall or free-standing site wall would affect an 
emergency vehicle access or any other component required to function for life-safety purposes 
after an earthquake, such as an egress stairway, a component importance factor of 1.5 shall be 
used for site wall design and an importance factor of 1.5 shall be used for site retaining wall 
design. 
Exception: The component importance factor for wall (or importance factor for site retaining 
wall) may be taken as 1.0 where the wall is separated from the building, means of egress, 
assembly area, or emergency vehicle access, as applicable, by a distance greater than the wall 
height above adjacent grade. 
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1.2   Non-bearing non-shear concrete and masonry walls within the building envelope shall be 
designed for out-of-plane seismic forces per ASCE 7 Section 13.3.1. The factors for ap and Rp 
shall be in accordance with ASCE 7 Table 13.5-1 as noted below: 

• Walls braced to structural frame above its center of mass:  
ap = 1.0 Rp = 2.5 Ω0 = 2.0 

• Cantilever walls:  
ap = 2.5 Rp = 2.5 Ω0 = 2.0 

1.3   The out-of-plane seismic forces for ground-supported free-standing cantilever site walls 
shall be based on ASCE 7 Section 15.6.8 and Table 15.4-2 using R=1.25, and the Importance 
Factor will be determined in accordance with ASCE 7 Section 15.4.1.1. Out-of-plane seismic 
force to be applied as a uniform load over the height of the wall. 
1.4   Site retaining walls supporting more than six feet of backfill height shall be designed for 
dynamic seismic lateral earth pressures due to earthquake ground motions per ASCE 7 Section 
15.6.1 and CBC Section 1803A.5.12(1). Per CBC Section 1807A.2.2, this load shall be 
considered as an earthquake load (E) and combined with the wall seismic inertial force of the 
wall, (E), and the static lateral earth pressure (H) in accordance with CBC Section 1605A. Site 
retaining walls supporting six feet or less of backfill height shall be designed for the wall seismic 
inertial force of the wall, (E), combined with the static lateral earth pressure (H) in accordance 
with CBC Section 1605A. 

REFERENCES: 
California Code of Regulations (CCR) Title 24 

Part 2: California Building Code, Sections 1605A, 1803A.5.12(1), 1807A.2.2. 

This IR is intended for use by DSA staff and by design professionals to promote statewide consistency for review and 
approval of plans and specifications as well as construction oversight of projects within the jurisdiction of DSA, which 
includes State of California public schools (K‒12), community colleges and state-owned or state-leased essential 
services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with applicable codes and 
regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA. 

This IR is subject to revision at any time. Please check DSA’s website for currently effective IRs. Only IRs listed on 
the webpage at www.dgs.ca.gov/dsa/publications at the time of project application submittal to DSA are considered 
applicable. 
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